6 страхотни ползи от кофеина, за които вероятно не сте знаели!

Кофеинът е най-популярната добавка, която Ви дава енергия. 

За много хора кофеинът е единственото нещо, което ги буди сутрин и им помага да стартират деня си добре. Но какво всъщност прави на мозъка ни?

Обикновено кофеинът може да бъде намерен в храни и напитки, които консумираме ежедневно, като кафе, чай, кола и шоколад. Този психоактивен стимулатор действа върху нервната ни система и влияе на настроението, бдителността и енергията. Това е легално лекарство. Може би затова много любители на кофеина говорят за него като за удоволствие.

Искате ли да знаете какво всъщност прави кофеинът на мозъка ви?

Ето 6 изненадващи ползи от него, за които вероятно не сте знаели:
  1. Кафето и следобедната дрямката всъщност са добра комбинация.

Звучи неестествено? Е, ако сте лишени от сън или сънят просто никога не е достатъчен, изпиването на чаша кафе преди дрямка всъщност може да ви бъде от полза. Когато сте уморени, около 200 мг кофеин плюс добра дрямка могат да ви накарат да се почувствате освежени и заредени с енергия. Дори ако дрямката не е вашето нещо, това със сигурност ще ви се отрази добре.

  1. Кофеинът може да бъде болкоуспокояващо

Например, ако имате главоболие при напрежение, комбинирането на парацетамол с кофеин може да осигури по-добър ефект за облекчаване на болката. Въпреки че мнозина смятат, че консумацията на кофеин може да бъде причина за главоболие, оказва се, че той може да ги излекува.

  1. Кофеинът може да ви попречи да качите килограми

Чрез увеличаване на потреблението на енергия и подобряване на метаболизма, кофеинът блокира напълняването. Всъщност това е популярна съставка в много добавки за изгаряне на мазнини. Изпиването на малка чаша кафе преди да отидете на фитнес може да ви накара да се почувствате по-добре, по-енергични.

  1. Кофеинът подобрява мозъчната ви дейност

"След като се събудите и помиришете кафето, е трудно да се върнете да спите." - Фран Дрешер 

Не е тайна, че на много хора им е трудно да започнат деня без чаша кафе. Той не само ви помага да сте будни, но също така повишава бдителността и ви помага да се съсредоточите. Нещо повече, кофеинът също така понижава усещането ви за изтощение и ви прави по-активни и живи през деня.

  1. Кофеинът е подобрява настроението

Знаете ли това усещане, когато имате доста натоварен ден на работа и нищо не върви правилно? Но веднага след като изпиете хубава чаша горещо кафе, нещо ви казва, че можете да го направите и нищо не е невъзможно. Ето колко прави всъщност кофеина.

Точното количество кофеин с добро качество може да ви накара да се чувствате наистина добре. Няма значение дали е кафе, чай или шоколад, това веднага ви кара да се чувствате по-живи и весели.

  1. Една чаша добро кафе или чай на ден може да ви помогне да се преборите с депресията

Освен че ви кара да се чувствате презаредени, стимулиращият ефект на кофеина също може да засили вашето усещане за благополучие. Той може да играе решаваща роля за освобождаването на щастливите химикали допамин и серотонин. 

Когато става дума за депресия, две от типичните й характеристики са неспособността да усещате удоволствие и липсата на мотивация. И така, както вече знаем, кофеинът е чудесен усилвател на настроението и ни прави по-продуктивни - точно обратното на начина, по който депресията ни влияе. Ето защо можем да разглеждаме кафето като вещество, което ни помага да се борим с депресията в дългосрочен план.

Споделете в коментарите и Вашето мнение за кафето. Как Ви действа то?


Коментари - 0

    Няма Добавени Коментари Все Още

Добави Коментар